A1,A2, A en A met code 80 vanaf 21 jaar

Voor motorrijbewijzen bestaan vier categoriëen, namelijk A1, A2, A. en A met code 80 vanaf 21 jaar. Op wat voor motor jij mag rijden en welk rijbewijs je kunt behalen, hangt af van jouw leeftijd op het moment waarop jij begint met de rijlessen, het motorvermogen en jouw ervaring.

Categorie A1
Is voor motorfietsen tot 125CC en maximaal 11kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar (je mag al lessen vanaf 17 jaar).

Categorie A2
Is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. (ben je nog niet in het bezit van het A1 rijbewijs dan mag je al lessen vanaf 19 jaar)

Categorie A
Is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. Wanneer je 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A2 dan is de minimumleeftijd voor dit rijbewijs 22 jaar. Met een minimumleeftijd van 24 jaar is het mogelijk om dit rijbewijs rechtstreeks te halen.

Categorie met code 80 vanaf 21 jaar
De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs rechtstreeks behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Volg je het getrapte traject van A2 naar A, dan heb je dus nooit te maken met code 80.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent. Wil je meer informatie over A met code 80 vanaf 21 jaar klik hier.