Praktijkles bromfiets

Tijdens de praktijklessen voor het bromfietsrijbewijs gaan we vier uur met jou in het examengebied de weg op. Tijdens deze uren volgt de instructeur jou op een volgbromfiets en leert hij jou hoe jij je het beste kunt bewegen in het verkeer. Als dit allemaal goed gaat en je hebt je theorie-examen gehaald, mag je het praktijkexamen gaan doen. Het praktijkexamen voor de bromfiets duurt 45 minuten. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen zal verlopen.

Tijdens het examen wordt een route gereden van ten minste 25 minuten, waarbij je wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of je de bromfiets beheerst. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijker is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Tijdens het examen zorgt Ploeg VEC voor een door het CBR goedgekeurde bromfiets. Deze heeft een Nederlands kenteken. De bromfiets is voorzien van twee spiegels en een L-bord.  Je mag niet op een snorfiets rijden tijdens het examen. Na het behalen van het bromfietsrijbewijs mag je wel op een snorfiets rijden.

Voor de bromfiets-opleiding heb je een goedgekeurde bromfietshelm nodig. Mocht je deze nog niet zelf hebben aangeschaft, dan heeft Ploeg VEC deze te leen.
Tevens dien je tijdens de opleiding goede kleding te dragen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld handschoenen die jouw handen en polsen goed bedekken en hoge schoenen of laarzen die ook jouw enkels bedekken. Daarnaast is het aan te raden om een broek en jas te dragen die je bovenarmen en benen bedekken. Dit beschermt jou bij een eventuele val of bij aanraking van de hete uitlaat van de bromfiets. Natuurlijk moet jouw kleding jou ook goed beschermen tegen de weersomstandigheden.