Verkeersdeelneming (AVD)

Na het behalen van jouw theorie- en voertuigbeheersing-examen kun je starten met de lessen voor verkeersdeelneming, ook wel AVD genoemd. In lessen van minimaal 90 minuten wordt er op een structurele wijze de vaardigheden van het motorrijden aangeleerd. De routes tijdens de lessen worden zo gekozen dat de te behandelen onderwerpen veel voorkomen. Door tijdens de lessen de leidraad van de rij-procedure die door het CBR is opgesteld te volgen, zul je bij het examen geen verrassingen tegenkomen. Alles wordt immers behandeld tijdens de rijopleiding.

Tijdens de lessen word je gevolgd door de instructeur die zelf ook op een motor rijdt. Dit gebeurt altijd één op één, zodat jij alle aandacht krijgt die je nodig hebt. De instructeur zal kijken wat er goed gaat en wat niet. Door zijn kunde om dit te kunnen zien, uit te leggen en om te zetten naar goede lessen zul jij gemotiveerd zijn en resultaat zien.

Jouw examenrit

Vooraf aan het AVD-examen maak je eerst kennis met de examinator van het CBR. Hij zal jou uitleggen hoe het examen zal verlopen en jouw benodigde documenten controleren. Vervolgens zal hij je buiten, net als bij het autorijbewijs-examen, vragen om het kenteken van een voertuig op 25 meter afstand hardop voor te lezen. Dit is de verplichte ogentest om jouw zicht te controleren. Bij de lesmotor krijg je een aantal technische vragen, de zogenaamde BRAVOK. Met foute antwoorden kun je niet zakken op dit onderdeel, maar het wordt wel aangeraden om je hier goed op voor te bereiden. Immers, het is belangrijk om iets te weten over de techniek van het voertuig waarmee jij de weg op wilt.

Bij het AVD-examen is het, net als bij AVB, verplicht om een goedgekeurde helm, handschoenen en stevige schoenen die jouw enkels goed bedekken te dragen. Je mag natuurlijk je eigen motorkleding dragen, maar je kunt dit ook van Ploeg VEC lenen voor het examen, mocht je zelf (nog) niet over de verplichte kleding beschikken.

Samen met jouw instructeur volgt de examinator de motor. Tijdens de rit krijg jij van je eigen instructeur aanwijzingen door een oortje die je ook tijdens de motorrijlessen gebruikt. De examinator let op jouw rijgedrag zoals dat ook tijdens de lessen gebeurt. Hij kijkt dus niet alleen naar verkeersinzicht en rijgedrag, maar ook of je je bewust bent en gebruik maakt van de voordelen die een motorrijder heeft in het verkeer. Omdat je met de auto wordt gevolgd kan het zijn dat deze wat achterop raakt. Met de motor beweeg je immers sneller door het verkeer. Dit is niet erg en geen reden om langzamer te gaan rijden. De auto met jouw instructeur en examinator zullen te allen tijde, uiteraard op een veilige manier, weer dichter bij jou proberen te komen. Als dit niet lukt, krijg je de instructie om op een veilige plek te stoppen en te wachten.

Direct na de rit krijg je te horen of je bent geslaagd. Deze uitslag wordt direct doorgegeven aan het Centraal Rijbewijzen Register, zodat jij meteen de volgende dag al naar het gemeentehuis kunt gaan om je rijbewijs aan te vragen.

Mocht je gezakt zijn, dan legt de examinator jou uit waarom en welke punten je nog moet verbeteren. Dit kun je later met jouw instructeur nog eens doornemen en zo samen bepalen wanneer jij voor een tweede kans gaat. Bij het afleggen van het autorijbewijs-examen heb je een minimum wachttijd van twee weken. Dit is bij de motor niet zo. Houd echter wel rekening met wachttijden die staan voor jouw rijschool. Zij kopen examenplekken namelijk in en daarbij kan vertraging optreden. Overleg met jouw instructeur wanneer de eerstvolgende optie is.