Voertuigbeheersing (AVB)

De motorvoertuigbeheersing is één van de twee examendelen die je moet behalen voor je motorrijbewijs. Dit gedeelte wordt ook wel AVB genoemd. In de lessen voorafgaand aan het examen AVB leer je 12 oefeningen op de motor. Deze 12 oefeningen zijn onder te verdelen in 4 clusters:

  • Lopen – 1 oefening
  • Langzaam – 2 oefeningen
  • Snel – 6 oefeningen
  • Remmen – 3 oefeningen

Tijdens het examen worden 7 van de 12 oefeningen getoetst. Er zijn vier oefeningen die altijd worden getoetst. Dit zijn het lopend achteruit parkeren, de langzame slalom, de uitwijkoefening en de noodstop. De overige drie oefeningen worden gekozen door de examinator van het CBR. Elke oefening die niet goed wordt uitgevoerd mag éénmaal herkanst worden. Je kan slagen met maximaal 2 onvoldoendes. Deze mogen niet in dezelfde cluster zitten.

De voertuigbeheersing-lessen en het examen worden uitgevoerd op het industrieterrein in Assen of in Vries. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van ander verkeer en je daardoor voor 100% kunt focussen op de oefeningen. Wanneer je het AVB-examen hebt behaald, heb je alle bijzondere verrichtingen onder de knie. Dit betekent dat je zekerder de weg op kunt en minder lessen nodig hebt voor het examen verkeersdeelneming (AVD)!